Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Naargelang het geval ligt hun prijs echter minstens 35,8% tot 43,54% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Biosimilars gebruikt in meer dan 700 miljoen patiëntendagen

Tot op vandaag werden biosimilars die voor Europa geregistreerd zijn, in meer dan 700 miljoen patiëntendagen gebruikt. De voorbije 10 jaar heeft het Europese systeem dat de veiligheid van biosimilars monitort, geen enkel relevant verschil geïdentificeerd in de aard, de ernst of de frequentie van neveneffecten tussen biosimilars en hun referentiegeneesmiddel.

België hinkt achterop

Biosimilaire geneesmiddelen kenmerken zich door hun complexe productieproces. Anders dan bij de aanmaak van een eenvoudig scheikundig samengesteld geneesmiddel moeten biologische geneesmiddelen – waaronder biosimilars – afgeleid worden van levende organismen. Dit gaat gepaard met een grote investering voor de bedrijven die ze op de markt brengen. De commercialisering van een biosimilar geneesmiddel in een specifieke markt moet bijgevolg goed ingeschat worden op het vlak van haalbaarheid en succes.

Precies daar knelt het schoentje in België. Soms blijft, zelfs jaren na de beschikbaarheid van het biosimilar geneesmiddel, het marktvolume ervan te laag. Dit soort situaties is manifest onvoldoende om een aanvaardbare 'return on investment' te realiseren. Cijfers uit andere Europese landen leren dat België ver achterophinkt in het gebruik van biosimilars. Dit remt de marktcompetitie af en bijgevolg ook de beschikbaarheid van die middelen voor de Belgische patiënt.

Veelbelovend potentieel

Daarom is een gezond klimaat voor biosimilars in België van wezenlijk belang, want hun beschikbaarheid alleen al brengt toegevoegde waarde mee. Biosimilaire geneesmiddelen drukken immers onmiddellijk de uitgaven voor de ziekteverzekering. Zo creëren ze budgettaire ruimte voor de behandeling van nieuwe groepen van patiënten of maken ze middelen vrij voor dure innovatieve geneesmiddelen. Ze bieden een enorm potentieel: zo bedraagt vandaag het totale federale budget voor biologische geneesmiddelen waarvan een biosimilar al beschikbaar is op de Belgische markt of er zit aan te komen in de volgende jaren, meer dan een half miljard euro. Dit potentieel kan gerealiseerd worden door niet alleen nieuwe patiënten bij de start met een biosimilar geneesmiddel te behandelen maar ook door bestaande patiënten te ‘switchen’ naar biosimilars.

‘Switchen’

Internationaal gezien liggen wetenschappelijke discussies over de toepassing van switchprogramma’s intussen ver achter ons. Het geneesmiddelenagentschap FAGG heeft in 2016 dan ook groen licht gegeven voor switching. 

De opportuniteit niet missen

Medaxes zet daarom volop in op initiatieven die de uptake van biosimilars in België bespoedigen. Deze geneesmiddelen zijn immers even kwaliteitsvol, veilig en effectief als het origineel en zijn perfect uitwisselbaar. Ook België mag deze opportuniteit voor de gezondheidszorg niet missen.
 

Video: toelichting over biosimilars

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-03/derek-thomson-422320.jpg?h=d22146cd&itok=6hvLOmRp