Association for accessible medicines

Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 31% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 60% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Het geneesmiddelenagentschap FAGG en het RIZIV lanceerden onlangs een campagne om de meerwaarde van biosimilaire geneesmiddelen voor patiënten, artsen en het gezondheidszorgsysteem te benadrukken.
Medaxes heeft berekend dat de 12 nieuwe generische molecules (1) die in de loop van 2018 op de markt werden gebracht, de Belgische ziekteverzekering jaarlijks een extra besparing opleveren van 54 miljoen euro. Dit bedrag komt bovenop de 1,7 miljard euro besparingen verwezenlijkt dankzij de generische geneesmiddelen die vandaag al op de markt zijn.

 Video over Medaxes
 

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=a2f8af11&itok=wU_tyZE5

Onze leden