Association for accessible medicines

Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 31% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 60% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Betransparent publiceerde laatste waardetransferts tussen industrie en healthcare sector. Medaxes voegt er wat aanvullingen bij.
De laatste tijd duiken er geregeld berichten op dat bepaalde geneesmiddelen niet langer beschikbaar zijn bij de apotheker om de hoek of in de ziekenhuisapotheek. Vaak is die berichtgeving correct, maar soms ook wordt het probleem vakkundig overroepen om andere agenda's te dienen. Af en toe verschijnen er ook voorstellen om het fenomeen te bestrijden door de Belgische vestigingen van farmabedrijven verregaande financiële sancties, boetes en/of individuele compensaties op te leggen. Die zouden hardleerse bedrijven moeten afschrikken.

            Video over Medaxes

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=a2f8af11&itok=wU_tyZE5

Onze leden