Association for accessible medicines

Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 32% tot minstens 38% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 65% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Achteruitkijken om vooruit te kunnen gaan: (Beleids)lessen uit Covid-19

Nu het ergste van de Covid-19-crisis hopelijk achter ons ligt, kunnen we eindelijk een eerste keer achteruitblikken.

Wat nog het meest in het oog springt, is dat ons land kon bogen op de steun en de tomeloze inzet van ontzettend veel mensen. Hier past alleen respect en dankbaarheid.

Ook in de wereld van de geneesmiddelen was Covid-19 alomtegenwoordig. In afwachting van een vaccin konden gelukkig een aantal off-patent-geneesmiddelen - bijna steeds gegenerikeerde  medicijnen - voor heel wat patiënten toch enig soelaas bieden. De vraag naar deze Covid-19-specifieke medicatie, waaronder anesthetica, pijnstillers, antibiotica en spierverslappers steeg soms tot wel 20 keer. Zonder generische geneesmiddelen zouden heel wat patiënten in de kou zijn blijven staan.

Medaxes verwelkomt compromis dat vandaag in het parlement bereikt is

Deze namiddag keurde de Kamer een pakket maatregelen voor de farmaceutische sector goed. Het leeuwendeel van de besparingsinspanning wordt geleverd door de geneesmiddelen waarop het octrooi reeds verstreken is, waaronder de generische en biosimilaire geneesmiddelen. 

 Video over Medaxes
 

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=28fdc21a&itok=wU_tyZE5

Onze leden