Association for accessible medicines

Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 31% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 60% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) en de Europese Commissie maakten onlangs een nieuwe video over biosimilar geneesmiddelen. Zo krijgen patiënten een beter inzicht in de eigenschappen en de werking van biosimilars. Enkel na zorgvuldig onderzoek en het ‘groen licht’ van het EMA kunnen biosimilars in de EU toegelaten worden. Patiënten kunnen er bijgevolg op vertrouwen dat de biosimilars die zij gebruiken kwaliteitsvol, veilig en doeltreffend zijn.
Betransparent publiceerde laatste waardetransferts tussen industrie en healthcare sector. Medaxes voegt er wat aanvullingen bij.

 Video over Medaxes

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=a2f8af11&itok=wU_tyZE5

Onze leden