Association for accessible medicines

Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 31% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 60% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

FeBelGen, de vereniging die sinds 2001 het vaandel droeg voor de generische geneesmiddelenbedrijven, maakt plaats voor Medaxes, een bredere koepel die het opneemt voor alle geneesmiddelen en zelfzorgproducten die bijdragen tot de toegankelijkheid van de zorg. Naast de generische en biosimilaire geneesmiddelen, ziet Medaxes meer en meer een prominente rol weggelegd voor een goed omkaderde ‘self-care’, via bij de apotheek vrij verkrijgbare zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen voor zelfzorg en voedingssupplementen.
In België zijn biosimilaire geneesmiddelen als elektrische auto's: absoluut noodzakelijk, maar te weinig gebruikt.
Couple wandering

            Video over Medaxes

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-01/father_and_son.jpg?itok=2CkB4ZJ9

Onze leden