Association for accessible medicines

Best wishes

Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 35,8% tot 43,54% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 65% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Het geneesmiddelenagentschap FAGG vraagt ons de volgende informatie te verdelen: 

"Mevrouw, Mijnheer,

Op 11 december 2020 werd op de website van het FAGG een lijst met vragen en antwoorden gepubliceerd om de belangrijkste vragen over de COVID-19-vaccins te beantwoorden.

Voor een kort en vereenvoudigd antwoord, klik op "in het kort". Voor het uitgebreider en wetenschappelijke antwoord, klik dan op "in detail".

 

 

Op het ogenblik dat u dit leest, vechten duizenden Covid-19-patiënten opnieuw voor hun leven. Patiënten die dag en nacht worden bijgestaan door artsen, verplegers en talloze andere helpende handen die alweer het beste van zichzelf geven. Hier passen alleen diep respect en medeleven.

We kunnen er niet naast kijken dat in de strijd tegen Covid-19 ons land het op bepaalde ogenblikken heel slecht heeft gedaan, ondanks de goede intenties van beleidsmakers, experten, virologen en andere deskundigen. Maar vast staat dat er in de loop der jaren een aantal inefficiënties geslopen zijn in de organisatie van onze gezondheidszorg. Inefficiënties die in crisissituaties als breuklijnen pijnlijk aan het licht komen.

Factsandfigures

 Video over Medaxes
 

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=28fdc21a&itok=wU_tyZE5

Onze leden