Association for accessible medicines

Biosimilar-geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 35,80% tot 47,18% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 65% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Heeft u het Biosimilar Medicines Day webinar van Medaxes gemist of wil u dit herbekijken?

U vindt de video ervan lager op onze homepage!

Biosimilaire geneesmiddelen en België, het blijft nu al vele jaren een ongelukkig huwelijk. Veel aankondigingen om er iets aan te doen, bereikten niet het verhoopte resultaat. Nochtans is het potentieel voor de patiënt, de voorschrijvende artsen en nog niet in het minst voor de ziekteverzekering gigantisch. Zo leverden biosimilars de voorbije jaren voor €350 miljoen aan besparingen op in onze ziekteverzekering. Ze maakten doorgaans dure biologische behandelingen toegankelijker voor vele patiënten. Deze automatische besparingen door wettelijke prijsdalingen vertaalden zich echter nog niet in een doorbraak in het gebruik van biosimilars in België; dit alles 15 jaar na de introductie van biosimilars in Europa. Net daarom organiseert Medaxes vandaag een webinar over het thema om op zoek te gaan naar antwoorden en oplossingen.

In deze newsflash:

  • Webinar Biosimilar Medicines Day op 23 april om 13:00 – Schrijf u nu in!
  • Precaire marktsituatie brengt 1 generisch geneesmiddel op 5 in de problemen
  • Dalend gebruik van generische geneesmiddelen zet zich ook verder tijdens de eerste twee maanden van 2021

Biosimilar medicines day
 

medaxes_generic_medicines_in_belgium_facts_figures_cover

medaxes_generic_medicines_in_belgium_facts_figures_cover

       

       

 Video over Medaxes
 

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=28fdc21a&itok=wU_tyZE5

Onze leden