Association for accessible medicines

Banner Medaxes Day

 

Biosimilar-geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 35,80% tot 47,18% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan ligt tot nagenoeg 68% lager dan de initiële prijs van het overeenstemmende merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen zo bij tot een betere toegankelijkheid van de zorg.

Off-patent merkgeneesmiddelen

Off-patent merkgeneesmiddelen zijn originator-medicijnen waarvan het octrooi vervallen is. Om als goedkoop beschouwd te kunnen worden, moet hun prijs gedaald zijn tot een niveau dat in de regel vergelijkbaar is met dat van de meeste generische of biosimilaire geneesmiddelen. Goedkope merkgeneesmiddelen dragen bij tot het toegankelijk houden van de gezondheidszorg.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Ready to put your expertise at the service of our members active in the off-patent medicines industry sector and to liaise with our stakeholders to help shape the future of accessible healthcare in Belgium? Join Medaxes!

Medaxes verwelkomt de aankondiging van Minister Vandenbroucke voor de opstart van een roadmap voor de vernieuwing van de terugbetalingsprocedures.

Met populistische blame gaming komen we niet tot een oplossing. Bijzonder jammer dat de CM deze kaart trekt, te meer omdat ze zélf de sleutels in handen heeft om de essentie van de problemen aan te pakken.

De gezondheidszorg toegankelijk, betaalbaar en duurzaam houden, nu en voor de volgende generaties; daarvoor staat Medaxes. En in dat streven staan we niet alleen. Onze uitnodiging aan onze partners in de gezondheidszorg om hierover te reflecteren, werd warm onthaald. Tijdens de Medaxes Day van 27/01/2023 gingen zo’n 120 stakeholders het gesprek aan met Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke, Dr. Sarah Garner (WHO), Yannis Natsis (ESIP) en onze eigen Wim Vervaet. Centraal stond de zoektocht naar best practices, nieuwe voorstellen, modellen en methodes om de toegang tot basis- en specifieke gezondheidszorg blijvend mogelijk te maken.

Facts & Figures

Medaxes Generic medicines in Belgium Fact & Figures June 22

medaxes_generic_medicines_in_belgium_facts_figures_cover

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=28fdc21a&itok=wU_tyZE5

Onze leden