Association for accessible medicines

Generic Medicines Day webinar gemist of herbekijken?

 

Biosimilar geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 35,8% tot 43,54% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan is minstens 54% tot 65% lager dan de initiële prijs van het merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen ertoe bij dat meer patiënten beter behandeld worden.

Zelfzorgproducten

Zelfzorgproducten (self-care products) zijn in de apotheek vrij verkrijgbare producten, zoals zelfzorggeneesmiddelen, medische hulpmiddelen bedoeld voor zelfzorg en voedingssupplementen. De patiënt kan ze op eigen initiatief gebruiken om zijn gezondheid op peil te houden. Het ‘goed gebruik’ ervan verlaagt aanzienlijk de maatschappelijke kost van het ziek zijn.

Nieuws

Medaxes, de koepelorganisatie van farmaceutische bedrijven die onder andere generische geneesmiddelen op de markt zetten, viert op 17 september de Generic Medicines Day.

Medaxes berekende immers dat generische geneesmiddelen dit jaar 1,9 miljard euro besparingen opleveren voor de Belgische ziekteverzekering. Met andere woorden: als generische geneesmiddelen niet zouden bestaan, zou het budget dat de Belgische Staat jaarlijks ter beschikking stelt om geneesmiddelen te kunnen terugbetalen, op 17 september volledig opgebruikt zijn.

Onder het motto ‘generics create headroom for innovation’ werd in het verleden heel vaak gesteld dat prijsdalingen in het off-patent segment (zowel van merkgeneesmiddelen als generische geneesmiddelen) zouden volstaan om de stijgende kost van innovatie te financieren. 

Meer en meer groeit echter het inzicht dat deze benadering zeker in de toekomst onhoudbaar wordt.

Factsandfigures

 Video over Medaxes
 

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=28fdc21a&itok=wU_tyZE5

Onze leden