Association for accessible medicines

Biosimilar-geneesmiddelen

Biosimilaire geneesmiddelen bevatten dezelfde actieve substantie en hebben hetzelfde therapeutische effect als merkgeneesmiddelen. Hun prijs ligt echter minstens 35,80% tot 47,18% lager dan de oorspronkelijke prijs van het merkgeneesmiddel. Biosimilars zijn essentieel om dure biologische behandelingen zo ruim mogelijk ter beschikking te stellen.

Generische geneesmiddelen

Een generisch geneesmiddel bevat hetzelfde actieve bestanddeel en heeft hetzelfde therapeutische effect als het merkgeneesmiddel. De prijs ervan ligt tot nagenoeg 68% lager dan de initiële prijs van het overeenstemmende merkgeneesmiddel. Generische geneesmiddelen dragen zo bij tot een betere toegankelijkheid van de zorg.

Off-patent merkgeneesmiddelen

Off-patent merkgeneesmiddelen zijn originator-medicijnen waarvan het octrooi vervallen is. Om als goedkoop beschouwd te kunnen worden, moet hun prijs gedaald zijn tot een niveau dat in de regel vergelijkbaar is met dat van de meeste generische of biosimilaire geneesmiddelen. Goedkope merkgeneesmiddelen dragen bij tot het toegankelijk houden van de gezondheidszorg.

Nieuws

Geen ambitie. Geen geneesmiddelen. Het Medaxes Memorandum brengt een duidelijke boodschap: de leden van Medaxes zijn de drijvende kracht om de beschikbaarheid van basisgeneesmiddelenveilig te stellen. Het memorandum bundelt concrete aanbevelingen en werkbare oplossingen hoe ze dit in de toekomst willen blijven doen.

Nieuwe biosimilars zullen zorgen voor meer dan de helft van de budgettaire ademruimte voor de Sociale Zekerheid in de volgende legislatuur.  

Samen maken we werk van het optimaal benutten van hun potentieel voor een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg voor de Belgische patiënten. 

Deze week is Biosimilar medicines week. 

Medaxes ijvert voor een doorgedreven gebruik van biosimilars. Want elke patiënt verdient de kans op een kwaliteitsvol leven.

Het duidingsprogramma Terzake (VRT Canvas) bracht de kwestie van aanhoudende geneesmiddelentekorten in België onder de aandacht naar aanleiding van een recente bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform. In de ogen van de publieke opinie wordt vaak de industrie als schuldige aangewezen, maar de situatie is complexer dan dat.

Medaxes Memorandum

 

Facts & Figures

Medaxes Generic medicines in Belgium Fact & Figures June 22

medaxes_generic_medicines_in_belgium_facts_figures_cover

/sites/default/files/styles/banner/public/2018-10/caleb-jones-135058.jpg?h=28fdc21a&itok=wU_tyZE5

Onze leden